Dags att ansöka till Karlspriset för ungdomar!
Foto: Fakescape
Priset delas ut årligen till ett projekt som bidrar till samarbete och förståelse mellan EU-länderna. Sista ansökningsdag är 13 februari.
Vi ringde några tidigare pristagare för att få mer insyn i hur man ansöker och vad som är viktigt att tänka på.
Förra årets vinnare var tjeckiska Fakescape, ett simuleringsspel med syftet att nyttja sitt kritiska tänkande och upptäcka falska nyheter. Prisvinnaren Tereza Kráčmarová och hennes kollegor kom på idéen för fyra år sedan,
under sina universitetsstudier.
– Vi kom på en idé om ett ”Escape Room” där den som spelar ska vara källkritisk och verifiera rätt källor för att komma vidare i spelet.
Gruppen fick sedan ett tips av en kompis att söka Karlspriset för ungdomar för sitt projekt, vilket de också gjorde.
– I ansökan är det viktigt att vara så specifik som möjligt, gärna siffror som visar att ert projekt är framgångsrikt. Vi hade till exempel med statistik som visade hur många som hade provat vårt spel, vilka åldrar användarna var och från vilka länder de var.
Tereza menar också att självförtroende är viktigt för att lyckas i tävlingen.
– Det är lätt att tro att det bara är stora organisationer som kan vinna, men så är det inte. Tro på din idé och underskatta inte dig själv. Tänk också på att vara kreativ och uppfinningsrik. Det kan också vara smart att ha med några strategiska mål för hur man vill utveckla projektet framåt.
Tereza och hennes kollegor blev valda av sin nationella jury att bli Tjeckiens bidrag, men de hade inga större förhoppningar om att vinna priset.
– Det var galet! Vi åkte till Aachen, och ingen vet på förhand om de har vunnit eller inte. Den som skulle presentera förstapriset gick ut på scenen och började beskriva vilka som hade vunnit, då förstod jag att det var vi, när han började prata om falska nyheter och desinformation.
– Vi var väldigt hedrade, eftersom det var ett kvitto på att det vi gör är viktigt. Vi trodde aldrig att vi skulle vinna, dessutom har inte Tjeckien varit med i EU särskilt länge, så vi trodde knappast att de skulle ta någon från vårt land.
Tereza jobbar vidare med Fakescape, och de har nyligen kommit ut med ett sällskapsspel. I fortsättningen vill hon fokusera på något projekt inom IT-säkerhet med målgrupp för de över 60 år.
Foto: Fakescape
Det svenska bidraget till tävlingen var European Solidarity Network, och deras podcast där de intervjuade olika volontärer som medverkat i Europeiska solidaritetskåren. En av grundarna är José Azevedo.
– I början av pandemin funderade vi på hur vi skulle kunna hålla kontakten och sprida budskapet om volontärarbete och våra erfarenheter av det. Vi tyckte en podcast var en bra sätt att göra det på. Vi planerade inte så mycket egentligen, utan det var bara något vi ville göra.
En av medlemmarna i gruppen tipsade om Karlspriset för ungdomar, och de skickade iväg en ansökan
– Vi läste kriterierna och tyckte att det är ju exakt vad vi gör, sprider budskap om europeiska ideal och samarbete, så vi ville göra ett försök och ansökte.
José tycker att det viktigaste i ansökningsprocessen är att inte tveka om ens projekt är tillräckligt bra för att vinna.
– Vilken idé som helst funkar. Tvivla inte på er själva! Även om man bara håller på med ett litet projekt, så länge du är engagerad och projektet har någon nytta för samhället så är det bara att söka. Ett tips är också att kolla tidigare vinnare av priset, och vad de har gjort.
José och hans podcastkollega Paula Gehrs jobbar nu på att hitta en ny vinkel på sin podcast och spela in nya avsnitt. Lyssna här!
Foto: European Solidarity Network
Läs mer om Europeiska Karlspriset för Ungdomar här!